Değerler Eğitimi Mentoru Yetiştirme: Balıkesir Örneklemi
Özet Görüntüleme: 259 / PDF İndirme: 86
Anahtar Kelimeler:
Değerler Eğitimi, Mentor, Eğitici Eğitimi, AhlakÖzet
Bu araştırmanın amacı, Balıkesir il merkezinde yer alan Şule Yüksel Şenler İmam Hatip Lisesi ve Şehit Ömer Faruk Bol İmam Hatip Ortaokulu ile Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nde görev yapan toplam 12 öğretmene yönelik değerler eğitimi konusunda “eğiticinin eğitimi”ni vermek olmuştur. Bu araştırmayı kapsayan projede, değerler eğitimi kapsamında 1 ayda 2 kez olmak üzere toplam 5 ayda 10 değerin sunulması hedeflenmiştir. Projede kapsamında sunulmuş olan değerler, ‘sevgi, saygı, sorumluluk, adalet, doğruluk-dürüstlük, hoşgörü, alçakgönüllülük, kanaatkarlık, sabır ve empati’ dir. Her bir okuldan belirlenen 5 öğretmene proje ekibinde yer alan proje yöneticisi ve araştırmacıları tarafından belirlenen değerlerle ilgili öğrencilerine sunum yapabilmesi için gerekli olan psiko-pedagojik desteğin verilmesi ön görülmüştür. Öncelikle metodolojik olarak ön test-son test yaklaşımı esas alınarak mentorların belirlenen değerlerin benimsenmesine ilişkin uygulama öncesi ve sonrasında bir anket uygulaması yapılmıştır. Uygulanan anket çalışmasının sonucunda “Saygı” ve “Sorumluluk” düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermiştir.
Referanslar
ALTAN, M.Z., 2011, Çoklu Zeka Kuramı ve Değerler Eğitimi, Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 2011, s. 1, c. 4.
AVCI, N., 2007, Toplumsal Değerler ve Gençlik, Siyasal Kitabevi, Ankara.
BALCI, F.A., Yelken, T.Y., 2010, İlköğretim Öğretmenlerinin "Değer" Kavramına Yükledikleri Anlamlar, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi.
BAŞARAN, E., 1982, Örgütsel Davranışların Yönetimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, Ankara.
BEILL, B., 2003, İyi Çocuk, Zor Çocuk Doğru Davranışlar Çocuklara Nasıl Kazandırılır?, (çev. Cuma Yorulmaz), Arkadaş Yayınevi, Ankara.
BERKOWITZ, M.W., 2002, The Science of Character Education, Hoover Institution Press, California.
BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., 2002, Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem A Yayıncılık, Ankara.
DEMİRHAN İŞCAN, C., 2003, İlköğretim Düzeyinde Değerler Eğitimi Programının Etkililiği, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
EKŞİ, H., 2003, Temel İnsani Değerlerin Kazandırılmasında Bir Yaklaşım: Karakter Eğitimi Programları, Değerler Eğitimi Dergisi, 1(1).
GÜNAY, Ü., 2006, Dindarlığın Sosyo-Psikolojisi, Karahan Yayınları, İstanbul, 2006.
KIRSCHENBAUM, H., 1995, 100 Waystoenhance Values and Morality in School Youthsettings, Massachusetts: Allyn&Bacon Company.
KESKİN, Y., 2011, Türkiye'de Sosyal Bilgiler Öğretim Programlarında Değerler Eğitimi: Tarihsel Gelişim, 1998 ve 2004 Programlarının Etkililiğinin Araştırılması, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi.
KOÇ, M., 2017, Dindarlığın Oluşumuna Din Eğitiminin Psiko-Pedagojik Katkıları: 'Değer-Yoksun Dindarlık' Tipolojisi Bağlamında Teorik Bir Yaklaşım. Değerler Eğitimi Dergisi, 15 (33), 87-138.
LAPSLEY, D. K., 2008, Moral Self-Identity As The Aim of Education in L.P. Nucciand D. Narvaez (Eds), Handbook of Moral and Character Education, Taylor & Francis, New York.
ÖNDER, M., 2011, Din ve Temel Değerler, Değerler Eğitimi Sempozyumu Bildiri Özetleri, Osman Gazi Üniversitesi, Eskişehir.
ÖZDAŞ, F., 2013, Ortaokullarda Değerler Eğitimi ve İstenmeyen Öğrenci Davranışlarına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Elazığ.
ROKEACH, M., 1973, Nature of Human Values, The Free Press, New York.
SAYIN, E., 2018, Tasavvuf Eğitimi Hafıza Teknikleriyle Tasavvuf Kavramları, Rağbet Yayınları, İstanbul.
TOZLU, N., 2003, Eğitim Problemlerimiz Üzerine Düşünceler, Mikro Yayınları, Ankara.
ULUSOY, K., DİLMAÇ, B., 2012, Değerler Eğitimi, Pegem A Akademi, Ankara.
VEUGELERS, W., 2007, Different Ways of Teaching Values, Educational Review, New York, p. 52/1.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.