Türk Tarih Ders Kitaplarında Macaristan ve Macar Halkının Temsili
Özet Görüntüleme: 243 / PDF İndirme: 105
Anahtar Kelimeler:
Macaristan, Macarlar, Türkiye, Türk tarih ders kitaplarıÖzet
Bilindiği üzere tarih ders kitapları, ülkelerin birbirini tanıma ve diğer ülke ve halkları hakkında imajın oluşmasında en etkili araçlardan biridir. Özellikle, kişiliğin gelişme süreci olarak kabul edilen ortaokul ve lise yaş grubundaki bireylerde, uluslararası ilişkiler ve “öteki” kavramının oluşmasında ve dünyaya bakışında tarih ders kitaplarının yönlendirici faktörlerin başında geldiği kabul edilmektedir. Dolayısıyla, tarih ders kitapları, milli kimliğin oluşmasında etkili olduğu kadar, dünyayı anlamada da önemli ve etkili materyaller arasında yer almaktadır. Bu araştırmada, halen Türkiye’de okutulmakta olan Lise tarih ders kitaplarında Macaristan ve Macar halkının nasıl temsil edildiği, değişik açılardan analiz edilerek, Türkiye ve Macaristan dostluğunun gelişmesi yönünde ders kitaplarında içerik ve materyal bakımından yapılması gereken değişiklik ve ilaveler konusunda öneriler geliştirilmiştir. Elde edilen veriler çerçevesinde, ders kitaplarında metin içinde yer alan Macaristan ve Macarlar ile ilgili kavramların aynı oranda görsellerle desteklenmediği; konu bakımından da “askerî alan (savaşlar ve antlaşmalar)” kategorisinde yoğunlaştığı, “ekonomi”, “kültürel ilişkiler” ve dostluk ilişkilerine yeterince yer verilmediği görülmüştür.
Referanslar
KOMİSYON, 2015, “Ortaöğretim Tarih 10”, Yedinci baskı Ankara.
KOMİSYON, 2015, “Ortaöğretim Tarih 11”, Altıncı baskı, Ankara.
KOMİSYON, 2015, “Ortaöğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük”, Dördüncü baskı, Ankara.
KOMİSYON, 2015, “Ortaöğretim Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi”, Yedinci baskı, Ankara.
YILMAZ, A., 2015, “Ortaöğretim Tarih 9. Sınıf”, Ankara.
Diğer yayınlar
ARMAOĞLU, F., 1997, “19. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1789-1914)”, TTK Basımevi, Ankara.
CSAKİ, E.., 2004, “Macarların Eski Tarihine, Eski Türk- Macar İlişkilerine Dair”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Dergisi,.
ÇOLAK, M.., Güz 2000, “Atatürk Döneminde Kültürel, Siyasi ve Ekonomik Bakımdan Türk- Macar İlişkileri”, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.1, sayı:2.
DOĞAN, İ., 2007, “Macar Kimliğinin Oluşumunda Türk Etkisi”, Ankara Üniversitesi, DTCF Dergisi, Ankara, C.47, sayı:2.
YUSUFOĞLU, H., 2006, “Tarihten Günümüze Türk-Macar İlişkileri”, Dergi 2023, Mart, sayı:59.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.