Anadolu Selçuklu Taç Kapılarında Kavsara Kemerleri


Özet Görüntüleme: 369 / PDF İndirme: 249

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Anadolu Selçuklu, Taç kapı, Kemer, Kavsara Kemeri, Yapı Elemanı

Özet

Anadolu Selçuklu yapılarında mukarnaslı kavsaralar ve sivri kemer tonozlu kavsaraların üstüne ikinci bir kemer uygulamasına daha gidilmiştir. Taç kapılardaki bu kemerler kavsara kuşatma kemeri olarak isimlendirilmiştir. Araştırmacılar tarafından da bu kemerlerin tamamının estetik amaçlı yapıldıkları ve fonksiyonel bir amacının bulunmadığı şeklinde sonuçlara ulaşılmıştır. Anadolu Selçuklu Mimarisinde taç kapıların kavsaraları, mukarnaslarla ve sivri kemerli tonozlarla geçilmiştir. Mukarnas sistemi her ne kadar kemer mantığıyla yapılsa da üstten gelen yükün yan kanatlara aktarılması konusunda kemerler kadar başarılı değillerdir. Bu nedenle mukarnaslı kavsara bölümüne üstten gelen yükün azami derecede azaltılmak istenmesi kavsara kemeri kullanımını zorunlu kılmıştır. Kavsara kemerleri üstten gelen yükü taç kapının yan kanatlarına aktaran hafifletme kemerleridir ve tamamen fonksiyonel olarak kullanılmışlardır. Ancak taç kapının tam ortasında oldukça göz önünde bir konumu olduğu için kemerler bezenmiştir. Kemerlerin bezenmesi ve süsleme çerçevesini oluşturan silmelerin üzengi seviyesinden sonra köşe sütunçe başlıklarına kadar devam ettirilmesi bu kemerlerin estetik kaygılarla yapıldığı izlenimine neden olmuştur. Beylikler döneminde kullanımı azalan bu kemerler Osmanlı klasik döneminde ise taç kapı şekillerinin değişmesi nedeniyle artık kullanılmamaya başlanmıştır. Ulaşılan sonuçlar neticesinde de bu kemerler için “kavsara kemeri” kavramı önerilmiştir.   

Referanslar

ARSEVEN, C. E., 1943, Sanat Ansiklopedisi, Maarif Matbaası, İstanbul.

BAYBURTLUOĞLU, Z., 1976, Anadolu Selçuklu Devri Büyük Programlı Yapılarında Önyüz Düzeni, Vakıflar Dergisi, Sayı: XI, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, s: 67-106.

ÇAKMAK, Ş,. 1999, Erken Osmanlı Dönemi Mimarisinde Taç kapılar (1300-1500), Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir.

DURSUN, Ş., 2016, Anadolu Selçuklu Kervansaraylarında Süsleme, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı Yayınlanmamış Doktora Tezi, Konya.

HASOL, D., 1998, Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul.

IŞIK, N., GÖKDEMİR, A., GÖKDEMİR, S., 2005, Blok Birleşimleri Farklı Yapılan Üç Dairesel Kemerin Performans Kıyaslaması, Politeknik Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 2, s: 223-226.

KARADEMİR, M., 2015., Mimar Sinan Dönemi Yapılarında Taç kapılar, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı Sanat Tarihi Bilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Konya.

MÜLAYİM, S., 1982, Anadolu Selçuklu Mimarisinde Geometrik Süslemeler, Selçuklu Çağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.

ÖDEKAN, A., 1988, “Taç kapılar”, Mimarbaşı Koca Sinan, Yaşadığı Çağ ve Eserleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, İstanbul, Cilt:1, s: 521-524.

ÖGEL, S., 1966, Anadolu Selçukluları’nın Taş Tezyinatı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.

SÖZEN, M.-TANYELİ, U., 1999, Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul.

ÜNAL, R. H., 1982, Osmanlı Öncesi Anadolu-Türk Mimarisinde Taç Kapılar, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, İzmir.

YAVUZ, A.T., 1983, Anadolu Selçuklu Mimarisinde Tonoz ve Kemer, Kelaynak Yayınevi, İstanbul.

İndir

Yayınlanmış

2019-03-27

Nasıl Atıf Yapılır

BULUT, M. (2019). Anadolu Selçuklu Taç Kapılarında Kavsara Kemerleri. Türk İslâm Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi, 14(28), 429–440. Geliş tarihi gönderen https://timad.com.tr/index.php/timad/article/view/65