Çanakkale Zaferi Nasıl Anlaşılmalı, Nasıl Anlatılmalı?: Metodolojik Bazı Tespitler
Özet Görüntüleme: 429 / PDF İndirme: 837
Anahtar Kelimeler:
I. Dünya Savaşı, Çanakkale Muharebeleri, 1915 Çanakkale Zaferi, Tarih MetodolojisiÖzet
Türk ve Dünya tarihi açısından önemli sonuçlar doğuran 1915 Çanakkale Zaferi’nin üzerinden 1 asırdan fazla zaman geçmiş bulunmaktadır. Bununla birlikte zaferin yıldönümünde yapılan kutlamalar ve konu ile ilgili yayınlarda Çanakkale Muharebeleri ve Zaferi’nin nasıl anlaşılması ve anlatılması gerektiği hususunda metodolojik eksikler bulunmaktadır. Bu araştırmada; Çanakkale Muharebeleri ve Zaferi’nin gerektiği gibi anlaşılabilmesi, böyle bir zaferin Türk-İslâm medeniyeti içinde neyi ifade ettiğini ve hal ve geleceğe yönelik ne gibi mesajlar taşıdığını anlayabilmek yönünde metodolojik bazı hususlar okuyucunun dikkatine sunulmuştur. Maddeler halinde işaret ettiğimiz metodolojik tespitlere, ilaveler yapılabileceği tabii olmakla birlikte, temas edilen metodolojik hususların, 1915 Çanakkale konusunun öğretiminde tarih eğitiminden beklenen amaçların ve hedef davranışların gerçekleşmesine yönelik önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.
Referanslar
BİLGİSEVEN, A. K.., 1994, “Sosyal İlimler Metodolojisi”, İstanbul.
ÇALIK, R., 2000, “Çanakkale Muharebelerine Alman Bakışı”, Osmanlı Araştırmaları XX, İstanbul.
KÖSTÜKLÜ, N., 2006, “Balkan Savaşlarından Milli Mücadele’ye ‘Şehitler’ Üzerine Yapılacak Bilimsel Araştırmalarda Metod ve Kaynak Deselesine Dair Bazı Düşünceler”, Dokuzuncu Askeri Tarih Semineri Bildirileri, ATASE yay., Ankara.
KÖSTÜKLÜ, N., 2014, “Bodrum Vefayata Mahsus Vukuat Defterleri”, 3. Uluslararası Her Yönüyle Bodrum Sempozyumu, 30 Ekim- 1 Kasım 2013, Bildiriler, Ege Üniversitesi İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi yay., İzmir.
KÖSTÜKLÜ, N., 2015, “Birinci Dünya Savaşı Sosyal Tarihinin Yeterince Bilinmeyen bir Kaynağı: Vefayata Mahsus Vukuat Defterleri”, Uluslararası Birinci Dünya Savaşı Sempozyumu, Türk Tarih Kurumu, 12- 15 Kasım 2015, İzmir.
---------- 1998, “Şehitlerimiz”, MSB yay., C.1-5, Ankara.
ÜNAYDIN, R. E., 1981, “Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal İle Mülakat”, Kültür ve Turizm Bakanlığı yay., Ankara.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.