10 Numaralı Uşak Şer’iyye Siciline Göre Uşak’ta Görülen Boşanma Davaları Hakkında Bir Değerlendirme
Özet Görüntüleme: 236 / PDF İndirme: 128
Anahtar Kelimeler:
Aile, boşanma, şer’iye sicili, UşakÖzet
Osmanlı Devleti’nde sosyo-kültürel hayat içerisindeki yaşantıya dair yansımaları gerek kazalarda görev yapan kadıların vermiş oldukları i’lamlar ve hüccetlerde, gerekse devlet merkezinden gelen bütün ferman, emir ve tebliğlerin kaydedildikleri defterler olan şer’iyye sicillerinde ya da kadı defterlerinde görmek mümkündür. Bu siciller ışığında da toplumun temel taşı olan aile kurumunun çeşitli nedenlerden ötürü dağılma sürecine nasıl girdiği ve bu durumun aile fertlerini nasıl etkilediği görülebilir. Bu sürecin analizi ise mahkeme kayıtlarında bulunan boşanma davalarından yapılabilmektedir. Osmanlı toplum yapısının devam ettiği Cumhuriyetin ilk yıllarında da Uşak ve çevresinde boşanma hadisesi bu minvalde değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Referanslar
Arşiv Vesikaları
Milli Kütüphane Başkanlığı, “Uşak Şer’iyye Sicili”, Defter No: 10, Mikrofilm No: 8296.
Kitap ve Makaleler
CEZİRİ, A., 1989, “Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı”, Çeviren: Mehmet Keskin, Cilt:5-6, Çağrı yayınları, İstanbul.
AĞDEMİR, S., 1991, “Aile ve Eğitim”, Aile ve Toplum Dergisi, T.C. Aile ve Sosyal Araştırmalar Kurumu Yayınları, Cilt:1, Sayı:1.
AKGÜNDÜZ, A.-Cin, H., 1990, “Türk-İslam Hukuk Tarihi”, Cilt: 1-2, Timaş Yayınları, İstanbul.
AKTAN, H., 1992, “İslam Aile Hukuku”, Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde Türk Ailesi, Cilt: 2, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, Ankara.
AKYILMAZ, G., 2002, “Osmanlı Aile Hukukunda Kadın”, Türkler Ansiklopedisi, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara.
AYDIN, M. A., 2005, “Türk Hukuk Tarihi”, Hars Yayıncılık, İstanbul.
DEMİREL, Ö.-GÜRBÜZ, A. ve TUŞ, M., 1992, “Osmanlılarda Ailenin Demografik Yapısı”, Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde Türk Ailesi, Cilt:1, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara.
DEVELLİOĞLU, F., 2004, “Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat”, Aydın Kitabevi Yayınları, Ankara.
DOĞAN, İ., 1992, “Tanzimat Sonrası Sosyo-Kültürel Değişmeler ve Türk Ailesi”, Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde Türk Ailesi, Cilt: 1, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara.
DONUK, A., 1991, “Çeşitli Topluluklarda ve Eski Türklerde Aile”, Aile Yazıları 1, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara.
El-Hac Mehmed Zihni Efendi, t.y., “Nimet-i İslam”, Sönmez Yayınları, İstanbul.
ERTEN, H., 2001, “Konya Şer’iyye Sicilleri Işığında Ailenin Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapısı(XVIII. Y.Y. İlk Yarısı)”, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
KARAMAN, Hayrettin, 2003, “Mukayeseli İslam Hukuku”, Cilt: 1-2, İz Yayıncılık, İstanbul.
KARAMAN, F.-KARAGÖZ, İ., v.d., 2006, “Dini Kavramlar Sözlüğü”, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara.
“Kur’an-ı Kerim Meal ve Kelime Meali”, t.y., Haz.: Medine Balcı, Cilt: 1-2, Ebrar Yayınları, İstanbul.
KURT, A., 1998, “Bursa Sicillerine Göre Osmanlı Ailesi(1839-1876)”, Uludağ Üniversitesi Baskıevi, Bursa.
MAYDAER, S., 2007, “Klasik Dönem Osmanlı Toplumunda Boşanma(Bursa Şer’iyye Sicillere Göre)”, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt:16, Sayı:1
PAKALIN, M. Z., 1983, “Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü”, Cilt:1-2-3, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
SAK, İ.- AKÖZ, A., 2004, “Osmanlı Toplumunda Evliliğin Karşılıklı Anlaşma İle Sona Erdirilmesi: Muhala’a(18. Yüzyıl Konya Şer’iyye Sicillerine Göre)”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı:15
SAVAŞ, S., 1992, “Fetva ve Şeriyye Sicillerine Göre Ailenin Teşekkülü ve Dağılması”, Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde Türk Ailesi, Cilt: 2, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara.
SÜLEYMANOV, A., 2009, “Çağdaş Türk Toplumlarında Aile ve Evlilik İlişkileri”, Aile ve Toplum Dergisi, T.C. Aile ve Sosyal Araştırmalar Kurumu Yayınları, Cilt:5, Sayı:17
TURAN, R., 1992, “Osmanlıların Kuruluş Yıllarında Türk Ailesi”, Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde Türk Ailesi, Cilt: 1, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu, Ankara.
TÜRKDOĞAN, O., 1992, “Türk Ailesinin Genel Yapısı”, Sosyo-Kültürel Değişme Sürecinde Türk Ailesi, Cilt:1, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları, Ankara.
YAKUT, E., 2008, “XIX. Yüzyıl Orta Anadolu Bölgesinde Evliliğin Ortaya çıkışı, Sona Ermesi ve Sonuçları”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt:12, Sayı:1-2
Zeynü’d-din Ahmed b. Ahmed, 1983, “Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercemesi ve Şerhi”, Cilt:11, Çeviren: Kamil Miras, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara.
ZUHAYLİ, V., 1994, “İslam Fıkhı Ansiklopedisi”, Çeviren: Ahmet efe, Beşir Eryarsoy, vd., Cilt: 9, İstanbul.
Elektronik ve Dijital Kaynaklar
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.