Konya İl Merkezinde Bulunan Hobi Bahçeleri
Özet Görüntüleme: 377 / PDF İndirme: 284
Anahtar Kelimeler:
Hobi bahçesi, rekreasyon, Konya, Karatay, MeramÖzet
Rekreasyon, insanların boş zamanlarında, oyun, kültür gezisi, çeşitli hobiler, eğlence ve spor amacı ile gönüllü olarak katıldıkları faaliyetlerdir. İnsanların bu rekreasyon faaliyetlerine katılabilecekleri çok sayıda alanlar bulunmaktadır. Bunlardan biriside başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok yerinde şehirlerin kenarında inşa edilen ve Türkiye’de de son yıllarda yayılmaya başlayan hobi bahçeleridir. Hobi bahçeleri, geniş arazi alanlarının kamu ve özel teşebbüsler tarafından parsellenerek aile ve bireylere belli bir süre ile kiraya verilmesi uygulamasıdır. Çalışmanın amacı son yıllarda önemli talep gören rekreasyon alanlarına örnek teşkil eden Konya Büyükşehir, Meram, Karatay belediyeleri tarafından şehrin farklı noktalarında inşa edilen hobi bahçelerini incelemektir. Konya ilinde kurulan hobi bahçelerinde toplam parsel sayısı 3.500’dür. Bu konuda ilgili belediyelerin park ve bahçeler müdürlüğünden hobi bahçesine ait teknik bilgiler temin edilmiştir. Daha sonra inceleme alanında yer alan hobi bahçeleri içerisinde yer alan ortak alanlar, bahçeler, kameriyeler incelenerek, bunlara ait veriler ve fotoğraflar çekilmiştir. Literatürden ve hobi bahçelerinden elde edilen verilerle Konya hobi bahçeleri coğrafi metot dâhilinde incelenmiştir.
Referanslar
ALİAĞAOĞLU, A.; ALEVKAYALI, A. 2017, “Balıkesir’de Hobi Bahçeleri: Özellikler ve Sorunlar”, Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı: 35, s:195-203.
ERDURAN, F.; KABAŞ, S.; AYHAN, Ç.; KELKİT, A. 2008, “Çanakkale Kentinde Hobi Bahçesi Amaçlı Kullanılan Alanların Peyzaj Mimarlığı Açısından Değerlendirilmesi”, Çanakkale Kenti ve Çevre Sorunları Sempozyumu.
KARAKÜÇÜK, S. 1997, “Rekreasyon (Boş Zamanları Değerlendirme) Kavram, Kapsam ve Bir Araştırma”, (İkinci Baskı), Ankara: Seren Ofset.
KARATAY BELEDİYESİ, Park ve Bahçeler Müdürlüğü Hobi Bahçeleri İstatistikî Verileri, 2015.
KEF, F. Ş. 2015, “Hobi Bahçelerinin Planlaması ve Tasarımı: Konya Karatay Karaaslan Hobi Bahçesi” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
KILIÇ, H. 1995, “İzmir Kent Örneğinde Küçük Bahçeleri Planlama Olanakları Üzerine Araştırmalar”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
KOÇYİĞİT, M.; YILDIZ, M. 2014, “Yerel Yönetimlerde Rekreasyon Uygulamaları: Konya Örneği”, International Journal of Science Culture and Sport, SI (2), s:211-223.
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, Park ve Bahçeler Müdürlüğü Hobi Bahçeleri İstatistikî Verileri, 2015.
MERAM BELEDİYESİ, “Park ve Bahçeler Müdürlüğü Hobi Bahçeleri İstatistikî Verileri”, 2015.
OĞUZ, D. 2000, “Hobi Bahçeleri ve Avrupa Ülkelerinden Örnekler”, Türk-Koop Ekin Dergisi, Sayı: 14, s:93-97.
TÜMERTEKİN, E.; ÖZGÜÇ, N. 2011, “Ekonomik Coğrafya: Küreselleşme ve Kalkınma”, Çantay Kitabevi, İstanbul.
YILMAZ, H.; TURGUT, H.; DEMİRCAN, N. 2006, “Erzurum Kent Halkının Hobi Bahçesi Hakkındaki Görüşlerinin Belirlenmesi”, SDÜ Orman Fakültesi Dergisi, Sayı: 1, s:96-110.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.