Eskişehir Çifteler İlçesinde El Sanatlarının Yaşatılması: Oya Örücülüğü
Özet Görüntüleme: 322 / PDF İndirme: 176
Anahtar Kelimeler:
Geleneksel-Türk el Sanatları, Eskişehir, Oya ÖrücülüğüÖzet
El sanatları, bir toplumun kültürel birikiminin, gelenek ve göreneklerinin, tarihinin, gelişiminin, sanatsal ve estetik anlayışının göstergelerinden birisidir. El sanatları konusunda verilen ürünlere göre zengin bir birikime sahip olan Türkiye'de bölge bölge, yöre yöre bu sanatların çok çeşitli örneklerine ulaşmak mümkündür. Bu çalışma, Eskişehir-Çifteler ilçesindeki oya örücülüğü faaliyetlerini model, anlam, kullanım, eğitim ve ekomiye katkı yönleriyle ele almak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmanın yöntemi problem, veri toplama yöntemleri ve veri analizi bakımından niteldir. Araştırma örnekleminin belirlenmesinde ölçüt örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, oya örücülüğünün nesilden nesile öğretildiği, genç yaşta başlanıldığı, iğne oyasının en sık uygulama olduğu, hediye olarak da verildiği ulaşılan sonuçlardan bazılarıdır. Oya örücülüğü günümüzde oldukça azalmıştır ve aynı zamanda aksesuar yapımında da kullanılmaktadır
Referanslar
AKTAN, O., 1989, “El Sanatları Bir Sanayi Üretim Biçiminin Anadolu’daki Tarihsel Çerçevesi ve Uygulama Alanından Bir Kesit” Ankara: Makro Yayıncılık.
ÇORUH, H.; ÇAPARLAR, A., 2012, “Yaşayan El Sanatları ve Sanatkarıyla Hatay Tarihten – Günümüze”, Hatay: TC Hatay Valiliği Yayın No:17.
DOĞANÖZ, G., 1994, “Geleneksel El Sanatlarının Piyasa Etüdü, Kamu ve Özel Kuruluşlarla Orta Öğretimde, Üniversitelerde El Sanatlarına Yaklaşım ve Sorunları Sempozyumu Bildirileri”, Ankara.
ERASLAN, A., 2009, “Antakya ve Çevresinde El Zanaatları”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Antakya.
ERIŞ, M., Akkaya, M., Aksoy, H., Algan, E., Altınsapan, E., Arslan, N., Buttanrı, M., Çağlar, M.D., Çilek, N., Efe, A., Erkmen, M., Güneş, F., İşçen Filik, C., Kara, Ç., Ocak, A., Parlaktuna, İ., Say,Y., Sivri, M., ve Yakut, K., 2014, “81 İlde Kültür ve Şehir Eskişehir”, Eskişehir: Acar Basım ve Cilt San.Tiç. A.Ş.
GÖKDOĞAN DEMİRBİLEK, N., 2013, "Isparta Kadınının Gönül Dili, Gül Oyalari ve Yapımı", Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Gül Özel Sayısı.
IŞIK, Y., 2012, “Tunceli El Sanatları”, Ankara: Anıt Matbaa.
ONUK, T., 1984, “3. Ulusal El Sanatları Sempozyumu Bildirileri”, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yayınları.
ÖZBAĞI, T., 1997, "Geleneksel Türk El Sanatlarımızdan Oyaların Dünü Bugünü Geleceği Sorunları", El Sanatları Dergisi, 1, 125 – 139.
ÖZBAĞI, T., ÜLGER, N., KURT, G., ve TOKTAŞ, P., 2009, “Halkbilim Araştırmaları Merkezi Koleksiyonundan El Sanatları Örnekleri II Dokumalar ve Örgüler”, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
ÖZTÜRK, İ., 1998, “Geleneksel Türk El Sanatlarına Giriş”, Ankara: Ürüm Yayınları.
ÖZTÜRK, İ., 2005, "Türk El Sanatlarının Günümüzdeki Durumu (Tarihçe, Sorunlar, Öneriler) / The Situation of Turkish Hand Crafts (History, Problems and Proposals)". Journal of Fine Arts, [S.l.], n. 7, ISSN 1302-2938.
Erişim Adresi:<http://edergi.atauni.edu.tr/ataunigsfd/article/view/1025003150>. Erişim Tarihi: 25 Feb. 2015.
KARAKAŞ, R., 2013, "Geçmişten Günümüze Çermik Yöresi İgne Oyacılığı", Bilim ve Kültür - Uluslararası Kültür Araştırmaları Dergisi Science and Culture - Journal of International Cultural Studies, Sayı / Number: 02.
SÜMERKAN, M.R., 2008, “Trabzon Yöresi Geleneksel El Sanatları”, İstanbul: Serander Yayınları.
SÜRÜR, A. ve SÜRÜR, A., 1994, “21. Yüzyılda geleneksel Türk El Sanatları için Öneri ve Önlemler”, Kamu ve Özel Kuruluşlarla Orta Öğretimde, Üniversitelerde El Sanatlarına Yaklaşım ve Sorunları Sempozyumu Bildirileri, Ankara.
Topkapı Sarayı Müzesi Uzmanları, 1969, “Türk El Sanatları”, İstanbul: Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
T.C Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü., 2014, “Yaşayan El Sanatlarımız”, Ankara: MEB Yayınları.
URL1: www.eskisehirkulturturizm.gov.tr
URL2: http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ifteler
URL3: http://www.cifteler.bel.tr/su
URL4: http://www.tdk.gov.tr
URL5: http://tarihicihan.blogcu.com/oya-ve-oyacilik/10366872
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.