Karaman Çevresindeki Tarihi Yerleşim Alanları


Özet Görüntüleme: 365 / PDF İndirme: 182

Yazarlar

  • Doç. Dr. Tahsin TAPUR Konya NEÜ, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi

Anahtar Kelimeler:

Karaman, Canhasan, Taşkale, Değle, Binbirkilise

Özet

Karaman çevresindeki yerleşmelerin kuruluş ve gelişmesine etki eden tarihi yerleşim yerlerinin özelliklerini incelemek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu yerleşim merkezleri günümüzde içinde bulundurdukları farklı kültürlere ait çok sayıda tarihi eser ve kültürel mirasları ile Karaman ve çevresinde turizm alanında değerlendirilebilecek önemli alternatif turizm unsurlarıdır. Ancak bu unsurlar bugün turizm alanında yeterince değerlendirilemediği gibi, her geçen gün, ya doğal şartlardan dolayı tahrip olmakta, ya da insanlar tarafından tahrip edilmektedir. Karaman çevresi 10.000 yıldan bu yana insanların yaşadığı önemli bir yerleşim alanıdır. Tarih öncesi dönemde Pleistosen Konya Gölü çevresinde kurulan höyükler, bölgenin ilk yerleşim yerleri olmuştur. Çalışmanın hazırlanmasında literatür taraması ile başlanılmıştır. Daha sonra tarihi yerleşim yerlerinin özellikleri, kuruluş yeri seçimleri, yerleşmelerdeki tarihi varlıklar ve kültürel mekânlar yerinde incelenmiştir. Araziden ve literatürden elde edilen bilgiler fotoğraflarla desteklenerek bu tarihi yerleşim alanları, yerleşme coğrafyası açısından değerlendirilmiştir.

Referanslar

AKÖZ, A., 2000, “Karaman Tarih, Kültür, Sanat (Tarihçe: Türk Devri)”, Karaman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Yayını, s: 53-89, Karaman.

ATALAY, İ., 2005, “Kuaternerdeki İklim Değişmelerinin Türkiye Doğal Ortamı Üzerine Etkileri”, Türkiye Kuaterner Sempozyumu Trqua V, İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü.

DOĞANER, S., 2001, “Türkiye Turizm Coğrafyası”, İstanbul: Çantay Kitabevi.

EROL, O., 1971, “Konya, Tuzgölü ve Burdur Havzaları’ndaki Plüviyal Göllerin Çekilme Safhalarının Jeomorfolojik Delilleri”, D.T.C.F. Coğr.Arşt. Derg. Sayı: 3-4. Ankara.

EYİCE, S., 1971, “Karadağ (Binbir Kilise) ve Karaman Çevresinde Arkeolojik İncelemeler”, İst. Üniv. Edebiyat Fak. Yayını No: 16, İstanbul.

GÜMÜŞÇÜ, O., 2001, “Tarihî Coğrafya Açısından Bir Araştırma: XVI. yüzyıl Larende (Karaman) Kazasında Yerleşme ve Nüfus”, Türk Tarih Kurumu Yayınları 25, Ankara.

-----------, 2009, “Karaman Kültür Envanteri”, (Hazırlayan Cengiz Topal), Karaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Komsan Ofset, Karaman.

KONYALI, İ., H., 1967, “Abideleri ve Kitabeleri ile Karaman Tarihi Ermenek ve Mut Abideleri”, Baha Matbaası, İstanbul.

KURT, M., 2009, “Karaman’da Eskiçağlara Ait Kültürel Unsurlar ve Turizm Açısından Önemi”, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 21, s. 165-196.

OZGAN, R., 2000, “Karaman Tarih, Kültür, Sanat (Derbe Antik Kenti)”, Karaman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Yayını, s. 43-48, Karaman.

ÖZKAN, N., 2002, “Atatürk'ün Ata Yurdu Otantik Kent Taşkale (Kızıllar)”, Taşkale Belediyesi Yayını, Karaman.

ROBERST, N., 1983, “Age Palaoenvironments and Climatic Significance of Late Pleistosen Konya Lake, Turkey”, Quaterner Resapch 19, England.

TOPAL, C., 2000, “Karaman Tarih, Kültür, Sanat (Tarih Öncesi ve İlkçağ)”, Karaman Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Yayını, s: 7-41, Karaman.

UYSAL, A.; ALODALI, N.; DEMİRCİ, M., 1995, “Dünü ve Bugünüyle Karaman (Kültür, Tarih, Coğrafya)”, Karaman Yunus Emre Kültür Derneği Yayını No: 2, Karaman.

www.http://tayproject.org/ (erişim 23 Mart 2011 ve değişik tarihlerde).

YAZICI, H., 1995, “Şehir Coğrafyası Açısından Bir İnceleme: Bayburt”, Türk Coğrafya Dergisi Sayı: 30, s.189-219, İstanbul.

YÜRÜDÜR, E., 2009, “Niksar Şehir Coğrafyası”, Çizgi Kitabevi, Konya.

İndir

Yayınlanmış

2017-03-27

Nasıl Atıf Yapılır

TAPUR, D. D. T. . (2017). Karaman Çevresindeki Tarihi Yerleşim Alanları. Türk İslâm Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi, 12(24), 2017–24. Geliş tarihi gönderen https://timad.com.tr/index.php/timad/article/view/202