Gubârî'nin Eserlerinde Hac İbadeti


Özet Görüntüleme: 216 / PDF İndirme: 73

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Klasik Edebiyat, Gubârî, Menâsikü’l-Hac, Ka’be-nâme, Hac, Pilgrimage

Özet

10. yüzyılın ortalarında Türklerin İslâm dinini benimsemesi, yeni bir fikir akımına da kapı aralamıştır. Kur’ân-ı Kerîm’de İslâm’ın beş şartından olan hac ibadetinin yapılmasını emreden ayetlerle Hz. Peygamber’in haccı ve seyahati tavsiye eden hadisleri neticesinde Türkler arasında hac görevini yerine getirme arzusu doğmuştur. Elbette bu durum edebiyatımıza da yansımıştır. Böylece 13. yüzyıldan itibaren şairlerimiz tarafından hac yolculuğunu anlatan seyahat-nâme literatürü oluşmaya başlamıştır. Bu literatür çerçevesinde Klasik edebiyatımızda haccın erkânını işleyen menâsikü’l-hac isminde tür oluşmuştur. Bu eserlerde dinin doğuş yeri Mekke’yi gezip görmek, hac görevini ifa etmek isteyen şairlerimizce hac ve Kâ’be motifi ayet ve hadislerden iktibaslarla veya remizlerle anlatılan hususiyetler olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada 16. yüzyılın tanınmış şairi Gubârî’nin eserleri ile hac ibadetinin anlatılması amaçlanmıştır. Şairin hac ibadetini, hacda yapılan fiillerin çıkış noktasını ayet ve hadisler ışığında edebî sanatlarla anlatması ile bu ibadetin milletimizce özümsenmesine olan katkısı vurgulanmıştır.

Referanslar

ALPARSLAN, A., 1996, “Gubârî Abdurrahman” TDV İslâm Ansiklopedisi, İstanbul, C. 14, s. 168.

ARSLAN, A., 2015, “İmam Gazâli-Kimyâ-yı Saâdet”, İstanbul: Ataç Yayınları.

DEVELLİOĞLU, F., 1993, “Osmanlıca Türkçe Ansiklopedik Lûgat”, Ankara: Aydın Kitabevi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI, 2006, “Kur’ân-ı Kerîm Meali”, Ankara: TDV.

GÜL, Â., 2006, “ Abdurrahman Gubârî’nin Hayatı, Eserleri ve Menâsik-i Hac Adlı Eseri (Edisyon Kritik)”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

HADİSLERLE İSLÂM ANSİKLOPEDİSİ, 2014, Ankara: TDV.

KARADAĞ, Ö., 1999, “ Abdurrahman Gubârî’nin Ka’be-nâme’si”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

RAZÎ, F., 2008, “Tefsîr-i Kebîr Mefâtîhu’l-Gayb”, İstanbul: Huzur Yayınevi.

ÖĞÜT, S., 1996, “Hacla İlgili Fıkhı Hükümler” TDV İslâm Ansiklopedisi, İstanbul, C. 14, s. 390-394.

YARAN, R., 1996, “Hac (Literatür)” TDV İslâm Ansiklopedisi, İstanbul, C. 14, s. 412.

İndir

Yayınlanmış

2017-02-27

Nasıl Atıf Yapılır

ÇOPUR, D. E. N. . (2017). Gubârî’nin Eserlerinde Hac İbadeti. Türk İslâm Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi, 12(23), 191–212. Geliş tarihi gönderen https://timad.com.tr/index.php/timad/article/view/167