On Altıncı Yüzyılda Konya’da II. Selim İmareti Üzerine Bir Not
Özet Görüntüleme: 305 / PDF İndirme: 122
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.6526378Anahtar Kelimeler:
II. Selim, Konya, İmaret, Kayı, VakıfÖzet
Osmanlı Sultanı II. Selim tarafından, 1563 yılından önce, Konya’da Mevlana Celaleddin Külliyesi yanında inşa edilen bir imaret vardı. Bu bina, 1958’de yıkıldı. Bugün bu binadan arta kalan bir kalıntı yoktur. II. Selim, Konya’da şehzade iken, bazı vergi gelirleri, kendisi tarafından, 1563 yılından önce, Konya’daki imaretine vakfedildi. Bugün bu imaretle ilgili olarak üç vakfiyeye sahibiz. Bunlardan biri Ankara’da Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde korunurken, diğeri Konya’da Mevlana Müzesi Arşivi’nde bulunmaktadır. Prof. Yusuf Küçükdağ, Konya’da A. R. İzzet Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi’nde başka bir vakfiyenin olduğunu söylemektedir ki, bu vakfiye kendisi tarafından 2019 yılında Konya’da yayınlanmıştır. Bu Osmanlı vesikalarına ek olarak, Ankara’da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi’nde, Defter-i Evkaf-ı Merhum Sultan Selim Han der Konya başlıklı başka bir vesikaya ulaşılmıştır. Bu belge, Ekim 1585’te, III. Murad’ın saltanatı devrinde hazırlanmıştır. Bu belgeye göre, Konya’nın Bayburt nahiyesinde göçebe halde yaşayan Kayı boyu ile bazı Türkmen köylülerin ödediği vergi gelirleri, II. Selim’in Konya’daki imaretine tahsis edilmiştir. Malumdur ki, Kayı boyu, Osmanlı Devletini kuran önemli Oğuz boylarından biridir. On altıncı yüzyılın ikinci yarısında Konya civarında (Bayburt nahiyesinde) yarı-göçebe olarak yaşamaktadırlar. Bu imareti mali olarak desteklemişlerdir. Dolayısıyla, belgelerden, II. Selim ile Konya Kayıları arasında güçlü bir mali bağlantının olduğu anlaşılmaktadır.
Referanslar
Arşiv Belgeleri
BOA, Mühimme Defteri, XXXIX, Hüküm: 126.
BOA, TS.MAd.9910
Defter-i Evkâf-ı Merhum Sultan Selim Han der Konya, Tapu ve Kadastro Arşivi, Ankara, Cedit Vakıflar Tasnifi, No:2145/ 2167
İçel Mufassal Defteri, Tapu ve Kadastro Arşivi, Ankara, No. 128, v. 809-818
Basılı Eserler
Erdoğru, M. A. (2004). ‘Konya Civarında 1530 Yılında Göçebeler’, İpek Yolu, Konya Kitabı VII, Ed.: Caner Arabacı, Konya, Aralık, s. 3-12.
Küçükdağ, Y. (2009). ‘Sultan Selim Camii ve Külliyesi’ maddesi, DİA, 37, İstanbul, s. 517.
Küçükdağ, Y. (2019) ‘Konya Sultan Selim İmareti Vakıfları ve Vakfiyesi’, Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3, Konya 2019, s. 3-53.
Sümer, F. (2002). ‘Kayı’, DİA, İstanbul, s. 77.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.